Konsten som försvann

Traktören är en kommunal förvaltningsbyggnad, som byggdes 1979 och ligger i kvarteret Traktören, vid Gustav Adolfs Torg i Göteborg. Sedan urminnes tider har där funnits en krog, St. Eriks Källare, nere i källarvalven. Den bevarades, som husets personalmatsal.  På sjuttio-åttiotalet  fick konstnärer utsmyckningsuppdrag och jag var en av de lyckligt lottade. På min lott föll personalmatsalen. Jag gjorde två textila verk, som handlade om det gamla Annedal och som blev riktigt bra. De var de sista textila verk jag nånsin gjorde. Det textila hantverket var inte riktigt min grej. Men just de två verken blev jag väldigt nöjd med. Efter ett par år fick jag ett telefonsamtal från en krögare, som just tagit över St. Eriks Källare, för att driva den i privat regi. Han frågade om jag var berömd och om de två verken var värda nånting.  Lite förbryllad kom jag inte på nåt bra svar. Jag var just då väldigt upptagen med annat och tänkte ta upp frågan senare. När jag äntligen gjorde det, var krögaren redan borta och det enda jag fick fram var, att konstverken förmodligen låg i en container nånstans. Jag tolkade det som att någon slängt dom och jag blev faktiskt ledsen. Men i för ca ett år sen ringde en person och frågade, om jag var jag, och om jag gjort två textila verk som hon hittat i sin svärfars (krögaren) dödsbo. De låg ihoprullade i ett skåp i garaget och hon undrade om dom var värda nånting. Jag blev jätteglad, men ville inte betala för att få tillbaka konstverken, som ju faktiskt ägdes av Göteborgs skattebetalare. Efter hårda förhandlingar och med hjälp av kulturförvaltningens Jan Dahlquist, hänger nu verken åter i Traktören.  Numera i hörsalen (en mycket bättre plats) och ger en hemtrevlig anda av sent nittonhundratal. I korridoren utanför har jag en liten nutida utställning. Konstintresserade är välkomna och tittar man in i hörsalen, så blir det ju nästan som en Aja Eriksson retrospektiv. Utsmyckning Traktören 1980